CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: October 2013

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Monday 14 October 2013

Milkshake Pisang Segar

Pisang, buah tempatan yangselalu disisihkan. Ramai masih belum sedar betapa ia berkhasiat untuk kesihatan.

Dibandingkan dengan epal, pisang mengandungi 4 kali ganda lebihan protein, 2 kali ganda jumlah ‎karbohaidrat, 3 kali ganda fosforus, 5 kali ganda vitamin A dan zat besi, dan 2 kali ganda vitamin-‎vitamin lain dan zat gizi. Ia juga sangat kaya dengan zat gizi potassium.‎ Pisang lebih baik dari wortel/lobak merah, baik untuk kesihatan mata.

Zat gizi potassium ‎yang begitu tinggi sangat bermanfaat mencegah tekanan darah tinggi, penyakit jantung, penyakit tulang, sering 'cramp' pada otot, dan kanser. Pisang menyihatkan saluran darah berkaitan jantung (cardiovascular health), ‎sistem usus penghadaman (gastrointestinal health) dan melindungi dari penyakit ulser kolon.

Here we go, Milkshake Pisang Segar !

Bahan-bahan:
  • 2 cawan susu 
  • 1 biji pisang
  • 4 sudu teh sirup coklat
  • 4 scoop ais krim vanilla 
Cara:
  • pisang di kupas dan di potong-potong. 
  • masukkan susu, sirup coklat dan pisang ke dalam blender, kemudian blend hingga lumat 'smooth puree'.
  • tambah ais krim dan blend sekali lagi pada kelajuan yang tinggi sehingga semua bahan-bahan sebati. 
  • tuangkan ke dalam gelas yang sesuai, taburkan serpihan coklat keatasnya dan sedia di minum dengan straw.   
*Tip Menyediakan Sirup Coklat - bar coklat dicairkan dalam oven, kemudian dicampurkan denan susu. Kemudian, biji gajus yang dipecah kecil-kecil lalu di tambah. Masukkan ke dalam milkshake tadi sebagai bahan serat tambahan.


‎‎‎
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...