CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: SAYUR ASAM JAKARTA

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Wednesday 8 February 2012

SAYUR ASAM JAKARTA


Sayur asam/asem, adalah masakan berjenis sayur-sayuran khas masyarakat Indonesia. Terdapat banyak variasi; sayur asam Jakarta (variasi orang Betawi), sayur asem Jawa Timur, sayur asem Sunda, sayur asam kangkung, sayur asam ikan asin, sayur asem bening dll.

Bahan-bahan yang sering digunakan adalah kacang tanah, nangka muda, daun dan buah melinjo/belinjau, belimbing sayur/belimbing buluh, labu siam, betik muda, kacang panjang, asam jawa, dan jagung muda dalam masakan ini.

Rasa masakan yang manis dan asam ini sangatlah menyegarkan dan cocok jika dipadukan dengan lauk kering lainnya seperti ikan goreng dan ulam-ulaman/lalapan. Sering juga masakan ini disajikan dengan sambal.



Berikut ini resepi Sayur Asem Jakarta.
Bahan-bahan:
  • 10 tangkai kacang panjang (dihiris)
  • 3 bh jagung muda (dihiris serong)
  • daun dan buah melinjo muda secukupnya.
  • 1 bh terung (dipotong dadu)
  • 100gm kacang tanah 
  • 2 bh jagung manis  (dipotong)
  • 1 biji buah labu siam (dipotong dadu)
  • 1/2 liter air
  • 1 biji cili merah (dihiris serong)
  • 1 biji cili hijau (dihiris serong)
  • 2 lbr daun salam 
  • 1 ruas lengkuas (diketuk)
  • 2 sdm asam jawa (boleh juga ditukar dengan asam keping/asam gelugur)
  • gula melaka/merah secukupnya
  • perasa secukup rasa
Bahan Kisar (dihaluskan):
  • 6 biji bawang merah
  • 2 biji cili merah
  • 5 biji buah keras/kemiri
  • 1 sdt belacan (terasi)
  • garam secukup rasa
Cara Memasak: 
  1. Bersihkan semua bahan sayur, rebus air dalam periuk hingga mendidih.
  2. Masukkan bahan kisar, daun salam, lengkuas, asam jawa/asam keping, gula melaka/merah, aduk sehingga rata.
  3. Kemudian masukkan bahan sayuran yang keras seperti jagung manis, kacang tanah, dan labu siam, masak sampai setengah matang.
  4. Setelah itu masukkan sayuran selebihnya; terung, jagung muda, kacang panjang, dan daun melinjo.
  5. Masukkan bahan perasa dan garam secukup rasa, kacau hingga sebati dan masak hingga matang, angkat.
  6. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba !!!
‎‎‎

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...